Oplossingsgerichte methode

Kindercoaching Verliesreis

 

Samen op reis om jou te laten groeien...

 

 

 

Coaching, massage en cursussen voor ouders en kinderen

Oplossingsgerichte methode

 

Deze methode zet ik graag in om een kind te helpen te zoeken naar de oplossing of kern van het probleem. Ik teken op een A3 vel samen met het kind het gesprek dat wij hebben. Ik maak gebruik van sprekende, logische kleuren. Bijvoorbeeld rood voor felle, agressieve reacties, niet helpende gedachtes, groen voor helpende en effectieve gedachtes en handelingen.

Gesprek op papier

Deze methode werkt erg goed bij kinderen in de leeftijd van 6 t/m 21 jaar. Kinderen en jongeren zijn veelal visueel ingesteld. Ze vinden het niet gemakkelijk om te praten. Ook geschikt voor kinderen/jongeren met gedragsproblemen en emotionele problematiek of achterstand, adhd en pdd-nos.

 

De methode ondersteunt de bestaande denk- en gespreksstrategieën zoals NLP en oplossingsgericht werken. Door het gesprek op papier te visualiseren middels symbolen, woorden en kleuren, ziet het kind/de jongere zelf waar iets fout ging of waar ze anders hadden kunnen handelen. Ze krijgen inzicht in het feit dat bepaalde acties, gedachtes of gedragingen ineffectief en niet helpend zijn. Ze leren wat helpende en effectieve acties en gedachtes zijn.

Gesprek op A3 vel

De 'visuele onderzoekjes' werken op 2 niveaus. Het ene niveau is het analyseren in de tijd wat er nou eigenlijk precies gebeurd is en wie wat gedaan of gezegd heeft. Het andere niveau is: een kind een tweede kans geven: hoe had je het, achteraf gezien anders kunnen doen? Ook deze reacties worden genoteerd op het A3 vel, als tips voor een volgende keer dat een situatie zich voordoet.

Ook de tips en verduidelijkingen/uitleg worden opgenomen in de tekening.

Een voordeel van deze manier van visueel vastleggen is ook dat eerdere gesprekken en hun thema's in één oogopslag teruggehaald kunnen worden.